Hoe sluit je zelf een lamp aan?

Voor het aansluiten van een lamp heeft u de hulp van onze elektricien in Amstelveen waarschijnlijk niet direct nodig. Dit is een vrij eenvoudige klus, die u met het meeste huis-, tuin- en keukengereedschap uit kunt voeren. Voor het aansluiten van een nieuwe lamp op een lichtaansluitpunt in huis heeft u enkel een kleine schroevendraaier, een draadstripper en een spanningsmeter nodig. Veel mensen gaan zonder spanningsmeter aan de slag, in de veronderstelling dat zij aan de draden kunnen zien of hier stroom op staat. Dit is sterk af te raden, omdat de kans op ongelukken erg groot is! U moet er toch niet aan denken, dat u tijdens het aansluiten van een lamp van het trapje of de stoel valt door de schok die u krijgt.

Tip: zoek op internet naar instructievideo’s! In deze video’s wordt doorgaans stapsgewijs uitgelegd hoe u de verlichting aan kunt sluiten.

Een lamp in huis aansluiten

In iedere lamp die u in de winkel koopt, zit een klein wit kastje. Dit kleine onderdeel noemt men een kroonsteen. Om de lamp aan te sluiten dient u de draden bij het lichtaansluitpunt op de juiste wijze met deze kroonsteen te verbinden. Voordat u dit doet, kunt u de spanningsmeter gebruiken om te controleren of er geen stroom op deze draden staat. Mocht dat wel het geval zijn, dan kunt u de schakelaar omzetten en dit nogmaals testen. Bij een spanningsmeter gaat er een klein lampje branden als er stroom op elektriciteitskabels staat.

Verbind de juiste kleur van het lichtaansluitpunt met de juiste kleur draad in de kroonsteen. Wanneer u dit op de juiste wijze hebt gedaan, kunt u de lamp aan de centraaldoos in het plafond of de muur bevestigen. Vaak zit er een handig bevestigingssysteem bij de lamp, die u eenvoudig aan deze centraaldoos kunt koppelen.

Hulp bij het aansluiten van de verlichting

Lukt het u niet om de verlichting aan te sluiten, of moeten er bijvoorbeeld nog lichtaansluitpunten geplaatst worden? In dat geval kunt u onze elektriciens inschakelen om u van hulp te voorzien. Met onze ruime ervaring in het aansluiten van de verlichting, kunnen we u snel en vakkundig van dienst zijn. Zo beschikt u binnen een korte tijd over verlichting in de ruimtes van uw woning!

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot LED verlichting?

mogelijkheden LED verlichting

Door over te stappen van gloei- of hallogeenlampen naar LED verlichting, lever jij een positieve bijdrage aan het milieu. LED lampen verbruiken namelijk minder stroom dan de traditionele lampen. Bijkomend voordeel hiervan is dat jij automatisch ook een lagere energierekening hebt, omdat LED verlichting minder stroom verbruikt. Dit zijn echter niet de enige twee voordelen waar je mee te maken krijgt wanneer jij gloei- of hallogeenlampen vervangt door LED lampen. Zo zijn de mogelijkheden voor wat betreft LED verlichting ook een stuk groter. Maar met welke extra mogelijkheden krijg jij eigenlijk te maken wanneer je overstapt op LED?

Verschillende kleuren

Wil jij wat meer sfeer aanbrengen in je woning door middel van verlichting? Dan is een overstap naar LED verlichting een prima keuze. Bij veel LED verlichting is het tegenwoordig namelijk mogelijk om de kleur van het licht te wijzigen. Hierdoor hoef je niet allerlei ingewikkelde dingen te doen, maar kun je gewoon een afstandsbediening gebruiken. Je drukt op de afstandsbediening op de gewenste kleur en de lamp verandert vervolgens in deze kleur.

LED strips

Naast de traditionele LED lampen zijn er vandaag de dag ook verschillende soorten LED strips op de markt. Deze kunnen een extra dimensie toevoegen aan het interieur van je woning. De meeste LED strips zijn te bevestigen met behulp van een plakstrip. Je kunt deze strips dus bijvoorbeeld langs je televisiemeubel plaatsen, zodat je deze fraai uit kunt lichten. Ook voor LED strips geldt dat de kleur is aan te passen met behulp van een afstandsbediening.

Lampen gemakkelijk te vervangen

Wil jij jouw gloei- en hallogeenlampen vervangen door LED verlichting? Dan is het vaak enkel een kwestie van het aanschaffen van nieuwe lampen. De meeste LED lampen worden tegenwoordig zo gemaakt, dat de afmetingen precies gelijk zijn aan de traditionele lampen. Bij het vervangen van oude lampen is het dan ook niet noodzakelijk om allerlei extra aanpassingen te doen. Je schaft een nieuwe lamp aan, draait de oude bijvoorbeeld uit de fitting en plaatst de nieuwe weer terug. Zo simpel is het!

Een blikseminslag in huis tegengaan? Volg deze tips!

Een blikseminslag is voor veel mensen een grote nachtmerrie! Niet alleen kan een blikseminslag een brand in huis veroorzaken, ook kunt u een grote schok krijgen tijdens de blikseminslag. Reden genoeg om een blikseminslag zo goed mogelijk te voorkomen tijdens de onweer en bliksem. Er zijn verschillende manieren om de kans op een blikseminslag te verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact getrokken zijn. Zo bent u ervan verzekerd dat de kans op een schok minimaal is als u de elektrische apparaten gebruikt tijdens de blikseminslag. Daarbij kan de apparatuur beschadigd raken als deze nog op het lichtnet aangesloten zijn.

Blijf uit de buurt van uw ramen

Het lijkt vaak heel verleidelijk om naar de bliksem te kijken, door de indrukwekkende bliksemschichten die hierbij vaak te zien zijn. Houd er echter rekening mee dat u uw eigen veiligheid hierbij in gevaar brengt. Het licht wat bij een blikseminslag vrij kan komen is namelijk dermate fel, dat het u in het ergste geval kan verblinden. Om dit te voorkomen raadt men aan om altijd uit de buurt van ramen te blijven tijdens de bliksem.

Tip: ga nooit in bad tijdens een onweersbui! Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren als er sprake is van een blikseminslag.

Wat te doen na een blikseminslag?

Heeft u onverhoopt toch te maken gekregen met een blikseminslag in huis? Laat de elektriciteit in dit geval altijd door een elektricien uit de buurt controleren. De elektricien bekijkt of de elektrische apparaten en uw meterkast beschadigd zijn en zal deze waar nodig voor u repareren. Zeker de elektrische apparaten die ten tijde van de blikseminslag op het lichtnet waren aangesloten zijn vaak dermate sterk beschadigd, dat u deze moet laten vervangen. Bij de blikseminslag komt een enorme hoeveelheid stroom vrij.

Bekabeling voor elektra aan laten leggen

Wil je in huis een extra stopcontact, lichtpunt of misschien een totaal nieuwe groepenkast? In deze gevallen moet je ook de bekabeling voor elektra aan laten leggen. Het aanleggen van deze bekabeling laat je het beste over aan een goed opgeleide elektricien. Deze vakmensen weten namelijk precies welke procedures zij moeten volgen om de installatie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit is nodig om de veiligheid van jezelf, je gezin en de woning te kunnen garanderen. Wanneer je toch perse de werkzaamheden zelf wilt verrichten laat dan het werk tenminste controleren door een erkende installateur.

Het belang van goed aangelegde bekabeling

Dat de bekabeling voor elektriciteit goed aangelegd wordt in huis is zeer belangrijk. Verkeerd aangelegde elektriciteitsdraden kunnen namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kan er bijvoorbeeld een woningbrand ontstaan als gevolg van kortsluiting of stroomlek. Wanneer alle bekabeling goed is aangesloten dan is dit niet mogelijk omdat er veiligheidsmaatregelen voor deze situaties zijn ingebouwd. Zo moeten bijvoorbeeld alle huizen in Nederland sinds 1975 als voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Deze schakelaar springt om wanneer stroomlek wordt geconstateerd. In de groepenkast zitten ook stoppen die doorslaan wanneer een kortsluiting zich in het netwerk voordoet. Het is essentieel dat de bekabeling voor elektra zo aangelegd wordt dat deze voorzorgsmaatregelen van kracht blijven.

Kleurcodes voor elektriciteitsdraden

Bescherming tegen lekstroom en kortsluiting is essentieel bij de aanleg van bekabeling voor elektra in huis. Bijna net zo belangrijk is dat men de juiste kleurcodes aanhoudt voor elektriciteitsdraden. Hieraan kan iedereen namelijk zien wat de functie van een bepaalde elektriciteitsdraad is zonder dit door te meten. De kleuren die dit aangeven zijn bruin, blauw, zwart en geel/groen. Deze staan respectievelijk voor stroomaanvoer, stroomafvoer, stroomaanvoer vanaf een schakelaar tot lichtpunt en de aarde. Bij het aanleggen van elektra moeten deze kleurcodes goed aangehouden worden om verwarring in de toekomst te voorkomen wanneer bijvoorbeeld een deel opnieuw aangesloten moet worden.

Stoppen niet door laten slaan met deze maatregelen

Iedere huiseigenaar in Nederland zal vast weleens meegemaakt hebben dat de stoppen doorslaan. Vroeger betekende dit dat je in de meterkast een stop moest vervangen omdat een draadje in de stop is gesmolten. Tegenwoordig zijn de meeste huizen echter voorzien van een meterkast waarin een schakelaar automatisch omspringt wanneer er teveel wattage door een groep loopt. In dat geval kan je simpelweg de schakelaar weer terug omzetten. Om stoppen niet meer door te laten slaan moet wel de oorzaak achterhaald worden. Dit kan zijn dat er een kortsluiting in een apparaat is ontstaan. In dat geval adviseert de elektricien om alle elektrische apparaten van een groep uit te schakelen en deze één voor één weer aan te zetten om te achterhalen welk apparaat de oorzaak van het probleem is.

Wattage per groep limiteren met de hulp van een elektricien

Een andere oorzaak van het doorslaan van stoppen in de meterkast is dat er teveel wattage verbruikt wordt door de apparaten die op een groep zijn aangesloten. Dit kan je volgens de elektricien voorkomen door apparaten die zeer veel stroom te verbruiken op een apparaten groep aan te sluiten. Een elektrische kookplaat, verwarming of wasmachine zijn voorbeelden van apparaten die een aparte groep nodig hebben. Heb je moeite om de elektrische apparaten goed te verdelen over de beschikbare groepen dan kan je een elektricien inhuren om een extra groep in de meterkast aan te laten leggen.

Voorbereidingen bij elektra aanleggen

Het zelf aanleggen van elektra is niet verboden en dat maakt ook dat veel mensen het wel eens geprobeerd hebben. Met een klein beetje ervaring en het inwinnen van informatie bij een elektriciën kunt u namelijk al behoorlijk ver komen. Wanneer u de elektra eenmaal heeft aangelegd, kunt u beroep doen op een deskundige om de aansluiting te controleren op eventuele fouten.

Maak een ontwerp

Voordat u begint met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden, is het verstandig om eerst een tekening op papier te maken. Wanneer u nieuwe stopcontacten aan gaat leggen, tekent u deze bijvoorbeeld op de plattegrond. Dit geldt eveneens voor lampen en schakelaars. Gebruik hierbij kleuren om de verschillende soorten bedrading aan te geven.Electrical Equipment On House Plans

Stroom uitschakelen

Indien u de tekening heeft gemaakt, kunt u starten met de werkzaamheden. Begin echter nooit met elektriciteit te werken wanneer de stroom nog ingeschakeld staat. U hoeft maar een klein foutje te maken en dan kunt u al een behoorlijke stroomschok krijgen. In de meterkast kunt u de betreffende groep uitschakelen.

Geen ervaring?

Wanneer u geen ervaring heeft met het aanleggen van elektra, kunt u altijd een beroep doen op een ervaren elektriciën. Hij kan de door u gewenste elektra snel aanleggen. Hierdoor hoeft u zelf niks te doen en loopt u ook niet het risico om fouten te maken.

Buitenverlichting op uw schutting

Naast de verschillende vormen van verlichting in uw tuin, kunt u er ook voor kiezen om van uw schutting een echte blikvanger te maken. Een schutting is hoofdzakelijk bedoeld om wat extra privacy te creëren in uw tuin, maar u kunt er ook voor kiezen om hem te verlichten. Zonder planten is een schutting namelijk behoorlijk saai en in het donker ziet u er vrijwel niets van.

Goede voorbereiding

Net als uw tuin is uw schutting ook op tal van verschillende manieren te verlichten. Voordat u overgaat op het aanschaffen van verlichting voor de schutting, is het verstandig om te bekijken wat er de verschillende mogelijkheden zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld advies inwinnen bij een elektriciën over wat de beste verlichtingsmogelijkheid voor uw schutting is. Mogelijk kan deze elektriciën u straks ook van dienst zijn bij het plaatsen van de buitenverlichting op uw schutting.

Verschillende soorten schuttingverlichting

Op uw schutting zijn verschillende verlichtingsbronnen aan te brengen. Zo kunt u kiezen voor kleine, bijna onopvallende, spots of juist voor grote lichtbronnen die echt in het oog springen. Verder kunt u uw schutting van onderaf verlichten of juist van bovenaf. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om met zowel onder- als bovenverlichting te werken. Door te werken met verlichting van 12 volt kunt u de buitenverlichting op uw schutting prima zelf aanbrengen.

Is zonne-energie voor mij rendabel?

Mensen vragen zich vaak af of zonne-energie voor hun situatie een uitkomst zou zijn. Het antwoord hierop is simpel: als je een oppervlak hebt waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden en hier regelmatig zon op valt, dan is die situatie ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Er is namelijk niet veel voor nodig om van die zonne-energie gebruik te kunnen maken. Je hebt zonnepanelen nodig die zon opvangen. Het moge duidelijk zijn dat panelen in de schaduw geen of in ieder geval een stuk minder energie opwekken, waardoor het belangrijk is dat de panelen in de zon komen te liggen.

Ideale omstandigheden voor zonnepanelen

Ook geldt dat hoe directer het zonlicht op de panelen valt, hoe meer energie er opgewekt kan worden. Dat komt doordat bij schuine lichtinval (die je krijgt middels bijvoorbeeld platte daken) de stralen verspreid worden over het oppervlak en de hoeveelheid energie per vierkante centimeter dus lager is. Op de evenaar zou een plat dak wel weer ideaal zijn, omdat daar de zon recht boven aan de hemel staat. In Nederland en de omliggende landen is dat echter niet het geval, en is een schuin dak dus de meest ideale oplossing. Nog beter zou een installatie zijn die automatisch meedraaide met de zon en zorgt dat de zon altijd onder een hoek van 90 graden op de zonnepanelen kan schijnen.

Enkele voordelen van LED verlichting

De voordelen van LED verlichting, wat zijn dat eigenlijk? Heeft LED verlichting überhaupt meerdere voordelen dan? Jazeker! U zal niet de enige zijn die niet exact weet welke voordelen LED verlichting allemaal met zich mee brengen. Daarom is het goed om eens bij die voordelen stil te staan. Waarom hebben we eigenlijk LED verlichting in plaats van de aloude gloeilamp? Is dat enkel en alleen omdat LED verlichting energiezuinig is? Misschien deels, maar dat is zeker niet de enige reden. Of dat is in ieder geval zeker niet het enige voordeel van LED verlichting. LED verlichting brengt namelijk veel voordelen met zich mee en die zullen we hieronder kort bespreken.Workman repairing an electrical cable

LED lampen zijn direct opgestart

TL buizen en spaarlampen hebben het probleem dat ze een beetje traag zijn. Alvorens ze licht geven, moeten ze vaak eerst enkele seconden opstarten. Dat is niet heel vervelend, maar kan wel hinderlijk zijn als je in een ruimte snel licht nodig hebt, zoals bijvoorbeeld in een toilet.

LED is er in verschillende kleuren

Niemand hangt een TL buis op in de woonkamer. Dat vooral omdat TL buizen helemaal geen prettig licht geven. TL buizen geven namelijk een fel wit licht, terwijl het warm witte licht van een gloeilamp veel aangenamer is voor je ogen. LED lampen zijn er in diverse kleuren licht, zoals dus ook in warm wit licht. Dit is veel prettiger voor je ogen. Uiteraard is er nog wel fel wit licht te krijgen als je dat graag wil, maar de ervaring leert dat men doorgaans liever warm wit heeft.

Duurzamer je huis verwarmen in de herfst en winter

6926793611_c9d298c202_oDe herfst en de winter zijn jaargetijden in Nederland dat de temperaturen snel omlaag gaan. In deze periodes van het jaar wordt daarom de verwarming hoger opgestookt om ons huis te verwarmen. Hiermee gaan grote hoeveelheden energie gepaard. Er zijn echter manieren om ervoor te zorgen dat we ons huis op een duurzamere manier kunnen verwarmen in de herfst en de winter.

Zuinige CV ketel

De grootste energieverbruiker van de verwarmingsinstallatie in huis is de CV ketel. Met deze ketel wordt namelijk het water in de verwarming opgewarmd met behulp van gas. Door een zuinigere CV ketel te laten installeren kan dan ook de grootste hoeveelheid energie bespaard worden.

Slimme thermostaat

Door slimmer om te gaan met de manier waarop ons huis verwarmd wordt kan ook een flinke hoeveelheid energie bespaard worden. Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld in geprogrammeerd worden zodat de woning op een meer efficiënte manier verwarmd wordt.

De verwarming een graadje lager

Niet alle manieren die je in staat stellen om duurzamer je huis te verwarmen vereisen een investering of installatie van apparatuur. De verwarming kan simpelweg een graadje lager worden gezet door een warme trui aan te trekken of op de bank te liggen met een deken.

Meubels verplaatsen

Door de meubels in huis op een slimme manier te plaatsen kan de verwarming ook naar beneden bijgesteld worden. Zet meubels bijvoorbeeld tegen interne muren in plaats van externe muren. Hierdoor heb je minder last van tocht op de zitplekken in huis en kan de verwarming lager worden gezet.