Stopcontact vervangen

Een stopcontact vervangen is een klus waar u de hulp van een elektricien vaak niet direct voor nodig heeft. U kunt deze klus zelf uitvoeren, mits u de juiste stappen volgt en goed gereedschap in huis haalt. U wilt voorkomen dat u tijdens het vervangen een schok krijgt. Op deze pagina legt onze elektricien in Amstelveen uit wanneer een stopcontact vervangen interessant kan zijn en op welke wijze u dit dient te doen. Volg het stappenplan in dit artikel om het op een veilige manier te vervangen.

Waarom een stopcontact vervangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een stopcontact vervangen te overwegen. U kunt een het vervangen als uw bestaande stopcontact niet meer goed lijkt te werken. Mogelijk is een van de pinnen van uw stopcontact beschadigd geraakt bij het in het stopcontact steken van een stekker. Ook kan het voorkomen dat uw stopcontact niet geaard is. Dit komt regelmatig voor bij oudere woningen. Het levert onveilige situaties op en is in de huidige tijd niet langer verantwoord. Een derde situatie waarin u het vervangen van een stopcontact kunt overwegen, is een situatie waarbij de rand vergeeld is. Het maakt dat het stopcontact mogelijk niet meer bij het moderne interieur wat u thuis heeft past!

Stappenplan voor stopcontact vervangen

Onderstaand stappenplan maakt een stopcontact vervangen heel eenvoudig. Zoals eerder aangehaald werd, is het belangrijk om altijd gebruik te maken van geïsoleerd gereedschap bij het werken met elektra.

  • Stap 1: zet de stroomvoorziening uit, om de kans op ongelukken te verkleinen.
  • Stap 2: draai de schroeven in het midden van het oude stopcontact los en verwijder de buitenste ring hiervan.
  • Stap 3: trek het oude stopcontact uit de wand, zodat enkel de losse draden en de blauwe contactdoos achterblijven.
  • Stap 4: kort de elektriciteitskabels waar nodig in, of trek deze opnieuw door de bestaande leidingen heen.
  • Stap 5: monteer het nieuwe stopcontact in de bestaande contactdoos in de wand, door hier de elektriciteitsdraden op aan te sluiten en het stopcontact vast te schroeven.
  • Stap 6: schakel de stroom weer in en test of het stopcontact werkt.

Hulp nodig bij het vervangen?

Heeft u moeite met het vervangen van het stopcontact, of werkt deze nog steeds niet? Schakel een elektricien uit Amstelveen in, om u van hulp te laten voorzien. De elektricien kan voor u beoordelen om welke reden het stopcontact niet naar behoren functioneert. Tevens kan een elektricien andere stopcontacten voor u vervangen. Het vervangen van de stopcontacten maakt dat u de elektra in huis weer veilig kunt gebruiken. In het bijzonder wanneer de bestaande stopcontacten nog geen randaard hebben.

 

hoofdzekering

De gemiddelde inwoner van Amstelveen heeft geen idee hoe een meterkast in elkaar zit. Toch weet u er mogelijk wel het een en ander over. Zo is het u vast bekend dat de apparaten in huis verdeeld zijn over verschillende groepen. Daarnaast weet u ongetwijfeld ook dat er een aardlekschakelaar voor de groepen zit. Voor de meeste mensen houdt het hier vaak wel bij op. Toch bestaat een groepenkast uit veel meer onderdelen. Eén van deze onderdelen is de hoofdzekering. Doet dit bij u geen belletje rinkelen? Lees dan vooral verder. Het is namelijk belangrijk dat u weet wat de hoofdzekering is wat deze doet. Hieronder geven wij u hier tekst en uitleg over.

De werking van een hoofdzekering in uw meterkast

Veel mensen zien de aardlekschakelaar en de verschillende groepen in een meterkast als belangrijkste onderdeel van het geheel. Dat is op zich begrijpelijk, want zij regelen de stroom in uw woning. Toch is de hoofdzekering nog belangrijker. Dit onderdeel bewaakt namelijk de stroom die binnenkomt.

Alle stroom die uw huis binnenkomt, loopt door de hoofdzekering. Dit onderdeel van uw meterkast kijkt of het om veilige stroom gaat. Is dit het geval? Dan voert de zekering de stroom door naar de verschillende groepen. Hierdoor kunt u de verschillende elektrische apparaten in huis zonder problemen gebruiken. Wanneer de stroom te krachtig is, zorgt de hoofd zekering ervoor dat deze uw huis niet binnenkomt. In een moderne groepenkast zijn doorgaans meerdere hoofdzekeringen aanwezig.

Verschillende aansluitwaarden

Een hoofdzekering werkt altijd op dezelfde manier. Hierdoor denkt u mogelijk dat er in iedere meterkast eenzelfde zekering zit. Begrijpelijk, maar dit is niet het geval. Hoofdzekeringen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende aansluitwaarden. Een standaard hoofdzekering heeft altijd een aansluitwaarde van 25 ampère.

Vroeger was een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 25 ampère voldoende voor vrijwel alle elektrische apparaten in huis. Vandaag de dag is dat meestal niet meer het geval. Zo is een aansluitwaarde van 25 ampère bijvoorbeeld niet voldoende om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken. Ook voor jacuzzi’s en sauna’s heeft u een hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde nodig. Gelukkig behoort dit tegenwoordig tot de mogelijkheden. Naast een zekering met een aansluitwaarde van 25 ampère kennen we namelijk ook hoofdzekeringen met aansluitwaardes van 35, 50, 63 en 80 ampère.

Grotere hoofdzekering plaatsen

Heeft u thuis een inductiekookplaat, warmtepomp, jacuzzi of zwembad? Dan moet u mogelijk een grotere hoofdzekering in de meterkast laten plaatsen. Zonder deze grotere zekering kunt u dergelijke elektrische apparaten namelijk niet gebruiken. Wilt u een grotere hoofdzekering plaatsen? Schakel hier dan altijd een elektricien in Amstelveen voor in. Ga nooit en te nimmer zelf aan de slag in uw meterkast wanneer u hier geen kennis van of ervaring mee heeft.

Voor een elektricien is het vervangen van de hoofdzekering gesneden koek. Hij voert deze klus binnen een handomdraai uit, waardoor u het elektrische apparaat binnen de kortste keren kunt gebruiken. Bovendien bent u er zeker van dat de hoofdzekering zijn werk doet, want een elektricien plaatst deze op de juiste manier. Tot slot hoeft u niet bang te zijn dat u een zekering met een te lage aansluitwaarde krijgt. Een elektricien ziet snel welke apparaten u gebruik en hoeveel stroom u verbruikt. Hierdoor weet hij direct welke hoofdzekering nodig is om elektrische apparaten in huis zonder problemen te kunnen gebruiken.

aardlekschakelaar

Iedere meterkast is voorzien van een aardlekschakelaar. Het is een onmisbaar onderdeel, die ernstig letsel kan voorkomen. Op deze pagina vertelt onze elektricien in Amstelveen u meer over de werking van de schakelaar en over de functie die dit onderdeel heeft. Wat maakt dat een meterkast zonder deze schakelaar ontzettend onveilig is?

Wat is de functie van een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar in de meterkast controleert het elektrische circuit in huis op lekstroom. Wat lekstroom precies is, leest u in de volgende alinea. Het is belangrijk om te weten, dat op het moment dat er lekstroom gedetecteerd wordt de schakelaar automatisch omspringt. Dit betekent dat er nergens in huis nog stroom gebruikt kan worden. Een hele fijne toevoeging aan de meterkast, omdat het apparaten direct spanningsloos maakt. Bij lekstroom zou er sprake kunnen zijn van een kortsluiting.

Wat is lekstroom?

Het fenomeen lekstroom werd al geïntroduceerd. Wanneer er sprake is van lekstroom wordt er meer elektriciteit geleverd aan het stroomcircuit in huis, dan dat er terugkeert. Er zal in veel gevallen een klein verschil zitten tussen de uitgaande en inkomende stroom aan elektriciteit. Wanneer dit verschil een vooraf bepaalde waarde overschrijdt, zal de aardlekschakelaar de stroomvoorziening in huis direct uitschakelen. Lekstroom kan ertoe leiden dat de behuizing van een apparaat onder stroom komt te staan, wat weer kan resulteren in een schok bij het aanraken hiervan.

Welke types zijn er?

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten voorzieningen die toezien op lekstroom, namelijk: een traditionele aardlekschakelaar en een aardlekautomaat. De meeste woningen beschikken tegenwoordig over een aardlekautomaat. In oudere woningen wordt nog gebruik gemaakt van een schakelaar. Het voordeel van een aardlekautomaat is dat deze op meer punten reageert dan een aardlekschakelaar. De schakelaar reageert alleen wanneer er sprake is van lekstroom in het circuit.

Aardlekschakelaar laten installeren

Zelf een aardlekschakelaar installeren is onverstandig en kan gevaarlijk zijn, wanneer dit niet op de juiste wijze aangepakt wordt. Het testen van de schakelaar kunt u wel zelf doen. Voer zo’n test zeker eens per jaar uit, om er zeker van te zijn dat u niet te maken heeft met lekstroom zonder dat de aardlekschakelaar de stroomvoorziening uitschakelt. Op internet vindt u stappenplannen voor het testen van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat.

Voor het aansluiten van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat kunt u onze elektriciens in Amstelveen inschakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om deze onderdelen op de juiste wijze aan te sluiten in uw meterkast.

elektra aanleggen

U heeft verschillende mogelijkheden om de sfeer binnen uw woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van nieuwe planten in de woonkamer, het vernieuwen van de verlichting in de slaapkamer, enzovoorts. Hang bijvoorbeeld een prachtige kroonluchter boven uw bed! Om het effect van zo’n prachtige lamp verder te vergroten, kan het slim zijn om deze te combineren met een dimmer. Een dimmer is een draaiknop of schuifje, waarmee de intensiteit van de verlichting in ruimtes kan worden aangepast. Op deze manier voorkomt u dat u in de ochtend op moet staan met fel licht, of dat er in de avond geen romantische setting gecreëerd kan worden. Heeft u al een dimmer in uw slaapkamer?

Dimmers zijn niet alleen geschikt voor slaapkamers

Niet alleen in de slaapkamer kunt u een dimmer gebruiken. Ook voor de verlichting in een woonkamer is een dimmer een fijn hulpmiddel! In de avonduren verlaagt u de intensiteit van uw verlichting en overdag schakelt u deze volledig in, om u goed te kunnen concentreren. Een voordeel van dimmers is het feit, dat ze relatief eenvoudig te monteren zijn. Op internet vindt u complete instructievideo’s, waarin u stapsgewijs wordt uitgelegd hoe u de dimmers kunt monteren!

Tip: gebruik bij de montage van een dimmer altijd een spanningszoeker. Met een spanningszoeker is het mogelijk om te controleren op welke onderdelen er spanning staat. Zo voorkomt u dat u een schok krijgt.

Nieuw gat in de muur maken voor een dimmer

Wanneer u de dimmer op een nieuwe plek in uw muur wilt plaatsen, kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Zij hebben een ruime ervaring in het aanleggen van elektra, waardoor de kans op complicaties zeer klein is. Complicaties ontstaan bijvoorbeeld als de elektrakabels te dicht in de buurt van elkaar worden gelegd.

Wanneer de stoppen doorgeslagen zijn, kunt u deze vaak zelf al vervangen. In oude huizen moet een stop echt met de hand worden vervangen. Het is daarom verstandig om zelf altijd enkele stoppen op voorraad te hebben. Zo kunt u ook wanneer de winkels gesloten zijn zelf de stoppen vervangen. U moet er immers niet aan denken opties tijdens het kerstdiner er achter te komen dat u geen stoppen op voorraad hebt en vervolgens de eventuele gasten in het donker te laten zitten. Van elektrische gourmetten is dan ook geen sprake meer. Moderne woningen hebben tegenwoordig veelal automaten in plaats van de ouderwetse stoppen. Hierbij springt niet de stop zelf eruit, maar springt een hendeltje opzij. Wanneer de stroom is uitgevallen kunt u de stroomtoevoer weer herstellen door dit hendeltje opzij te doen.

Herstel nooit zomaar de stroomtoevoer

Het is belangrijk om echt te achterhalen wat precies het probleem is. Schakel nooit zomaar de stroomtoevoer in, zonder dat het u weet wat de stroomuitval heeft veroorzaakt. Stel dat sprake is van kortsluiting, dan kan het levensgevaarlijke gevolgen hebben. De meest voorkomende oorzaken van stroomuitval zijn kortsluiting en overbelasting. Veelal heeft u zelf wel een idee wat de stroomuitval heeft veroorzaakt. Wanneer u een verbrande lucht ruikt, is de kans groot dat sprake is van kortsluiting. Wanneer u teveel apparaten tegelijkertijd hebt ingeschakeld, dan ligt overbelasting meer voor de hand. In dit laatste geval kunt u het probleem oplossen door niet te veel apparaten tegelijkertijd in te schakelen en de apparaten beter over de groepen te verspreiden.

Schakel bij twijfel een elektricien in

Wanneer u geen flauw idee heeft wat precies de stroomstoring heeft veroorzaakt, is het aan te raden om een elektricien in te schakelen. Deze heeft vaak het vaker met dit bijltje gehakt, en kan dus redelijk snel inschatten wat er precies aan de hand is. Ook zal deze kunnen helpen om te zorgen dat het probleem in de toekomst niet meer voorkomt. Bijvoorbeeld door extra groepen aan te leggen. Hierdoor wordt de stroomafname beter gereguleerd en zullen de stoppen en minder snel uitspringen.

hoofdzekering

Elektrisch rijden is een van de trends uit de afgelopen jaren. Steeds meer consumenten stappen over op een elektrische- of hybride auto. Om het rijden in een elektrische auto zo voordelig mogelijk te maken is het raadzaam om een laadpaal bij uw woning te plaatsen. Op deze manier bent u niet afhankelijk van laadpalen in uw omgeving. Is het echter wel mogelijk om een laadpaal bij uw woning te plaatsen? Wanneer is het noodzakelijk om mijn groepenkast uit te breiden? Enzovoorts. In dit artikel vertellen we u hier meer over!

Een laadpaal bij uw woning laten plaatsen

Als particuliere consumenten staat u vrij om een laadpaal bij uw woning te plaatsen. Dit mag in uw tuin, maar bijvoorbeeld ook in uw garage. Mocht u geen plek bij uw woning hebben om de elektrische auto te parkeren, dan ligt dit iets gecompliceerder. In dit geval zal de laadpaal op een openbare plek geplaatst moeten worden, in de buurt van uw parkeerplaats. U zult met de gemeente moeten overleggen of de laadpaal hier geplaatst mag worden en op welke manier dit kan. Houd er wel rekening mee dat de parkeerplaats op dat moment voor iedereen met een elektrische auto toegankelijk is. Het is dus niet mogelijk om de parkeerplaats met laadpaal aan uw kenteken te koppelen.

Aanpassing van de meterkast voor een laadpaal

De meterkast binnen uw woning is niet standaard geschikt voor het gebruik van een laadpaal bij uw woning. Voor het gebruik van de laadpaal heeft u namelijk krachtstroom nodig, net als dat dit ook noodzakelijk is voor een elektrisch kooktoestel of soortgelijke grootstroomverbruikers. U zal een installateur in moeten schakelen om de meterkast aan te passen, zodat deze geschikt is voor het gebruik van een laadpaal.

Vaak wordt een meterkast van een 1-faseaansluiting voorzien, terwijl een 3-faseaansluiting noodzakelijk is voor een laadpaal. Met een 3-faseaansluiting kunt u een hoger voltage van het stroomnet afnemen, waardoor de laadpaal uw auto van voldoende stroom kan voorzien. Het is logischerwijs niet mogelijk om de laadpaal op een normaal stopcontact aan te sluiten. Voor het laten plaatsen van een 3-faseaansluiting zult u contact op moeten nemen met uw netbeheerder.

Bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning zult u in veel gevallen werkzaamheden in de meterkast uit moeten voeren. Een nieuwe ruimte aan uw woning aanbouwen betekent immers dat u een nieuwe stop aan de stoppenkast toe moet voegen. Dit geldt logischerwijs niet wanneer het bijvoorbeeld om een klein schuurtje gaat, waar u geen elektra wilt kunnen gebruiken. Een verandering aan de meterkast betekent dat deze aan de laatste veiligheidseisen voor de meterkast moet voldoen. In dit artikel vertelt onze elektricien uit Amstelveen u hier meer over.

Let op: uw meterkast hoeft enkel aan de laatste richtlijnen te voldoen, als u deze aanpast. Het is dus niet noodzakelijk om uw meterkast ieder jaar aan te passen.

Positie van de meterkast in huis

De meterkast moet zo geplaatst worden, dat deze vanaf de toegangsdeur direct bereikbaar is. Ook geldt dat de meterkast op een maximale afstand van drie meter van de toegangsdeur verwijderd mag zijn. In veel woningen wordt de meterkast om deze reden in de hal bij de voordeur geplaatst. Mocht er sprake zijn van een calamiteit in huis, dan kan de brandweer direct bij de meterkast. Zo worden verdere risico’s voorkomen, evenals dat een brandweer niet naar de meterkast hoeft te zoeken. Een andere eis waaraan de meterkast moet voldoen, is dat de watermeter en waterleidingen niet kunnen bevriezen.

Afmetingen en indeling van de meterkast

Naast de richtlijnen voor de locatie van de meterkast zijn er ook richtlijnen voor het formaat en de indeling hiervan. Zo zijn de minimale afmetingen van een meterkast 240 bij 75 bij 31 centimeter. Deze ruimtes is verdeeld in vier verschillende zones, waarin de aansluitingen geplaatst kunnen worden. Van deze zones heeft iedere zone een eigen kleurcode. Het is dus niet mogelijk om de zones naar eigen inzicht samen te stellen. De deur van de meterkast moet afsluitbaar zijn en een formaat van minimaal 70 bij 210 centimeter hebben.

Tip: maak gebruik van twee roosters in de deur van uw meterkast. Met deze roosters voorziet u de meterkast van voldoende ventilatie. Dit is echter niet noodzakelijk en tot op heden niet in de richtlijnen voor een veilige meterkast opgenomen.

Hulp bij het installeren van de meterkast

Voor het installeren van de meterkast kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Onze elektriciens zijn op de hoogte van de laatste richtlijnen. Zo bent u ervan verzekerd dat de meterkast op de juiste wijze geïnstalleerd wordt.

buitenlamp

Voor het aansluiten van een lamp heeft u de hulp van onze elektricien in Amstelveen waarschijnlijk niet direct nodig. Dit is een vrij eenvoudige klus, die u met het meeste huis-, tuin- en keukengereedschap uit kunt voeren. Voor het aansluiten van een nieuwe lamp op een lichtaansluitpunt in huis heeft u enkel een kleine schroevendraaier, een draadstripper en een spanningsmeter nodig. Veel mensen gaan zonder spanningsmeter aan de slag, in de veronderstelling dat zij aan de draden kunnen zien of hier stroom op staat. Dit is sterk af te raden, omdat de kans op ongelukken erg groot is! U moet er toch niet aan denken, dat u tijdens het aansluiten van een lamp van het trapje of de stoel valt door de schok die u krijgt.

Tip: zoek op internet naar instructievideo’s! In deze video’s wordt doorgaans stapsgewijs uitgelegd hoe u de verlichting aan kunt sluiten.

Een lamp in huis aansluiten

In iedere lamp die u in de winkel koopt, zit een klein wit kastje. Dit kleine onderdeel noemt men een kroonsteen. Om de lamp aan te sluiten dient u de draden bij het lichtaansluitpunt op de juiste wijze met deze kroonsteen te verbinden. Voordat u dit doet, kunt u de spanningsmeter gebruiken om te controleren of er geen stroom op deze draden staat. Mocht dat wel het geval zijn, dan kunt u de schakelaar omzetten en dit nogmaals testen. Bij een spanningsmeter gaat er een klein lampje branden als er stroom op elektriciteitskabels staat.

Verbind de juiste kleur van het lichtaansluitpunt met de juiste kleur draad in de kroonsteen. Wanneer u dit op de juiste wijze hebt gedaan, kunt u de lamp aan de centraaldoos in het plafond of de muur bevestigen. Vaak zit er een handig bevestigingssysteem bij de lamp, die u eenvoudig aan deze centraaldoos kunt koppelen.

Hulp bij het aansluiten van de verlichting

Lukt het u niet om de verlichting aan te sluiten, of moeten er bijvoorbeeld nog lichtaansluitpunten geplaatst worden? In dat geval kunt u onze elektriciens inschakelen om u van hulp te voorzien. Met onze ruime ervaring in het aansluiten van de verlichting, kunnen we u snel en vakkundig van dienst zijn. Zo beschikt u binnen een korte tijd over verlichting in de ruimtes van uw woning!

mogelijkheden LED verlichting

Door over te stappen van gloei- of hallogeenlampen naar LED verlichting, lever jij een positieve bijdrage aan het milieu. LED lampen verbruiken namelijk minder stroom dan de traditionele lampen. Bijkomend voordeel hiervan is dat jij automatisch ook een lagere energierekening hebt, omdat LED verlichting minder stroom verbruikt. Dit zijn echter niet de enige twee voordelen waar je mee te maken krijgt wanneer jij gloei- of hallogeenlampen vervangt door LED lampen. Zo zijn de mogelijkheden voor wat betreft LED verlichting ook een stuk groter. Maar met welke extra mogelijkheden krijg jij eigenlijk te maken wanneer je overstapt op LED?

Verschillende kleuren

Wil jij wat meer sfeer aanbrengen in je woning door middel van verlichting? Dan is een overstap naar LED verlichting een prima keuze. Bij veel LED verlichting is het tegenwoordig namelijk mogelijk om de kleur van het licht te wijzigen. Hierdoor hoef je niet allerlei ingewikkelde dingen te doen, maar kun je gewoon een afstandsbediening gebruiken. Je drukt op de afstandsbediening op de gewenste kleur en de lamp verandert vervolgens in deze kleur.

LED strips

Naast de traditionele LED lampen zijn er vandaag de dag ook verschillende soorten LED strips op de markt. Deze kunnen een extra dimensie toevoegen aan het interieur van je woning. De meeste LED strips zijn te bevestigen met behulp van een plakstrip. Je kunt deze strips dus bijvoorbeeld langs je televisiemeubel plaatsen, zodat je deze fraai uit kunt lichten. Ook voor LED strips geldt dat de kleur is aan te passen met behulp van een afstandsbediening.

Lampen gemakkelijk te vervangen

Wil jij jouw gloei- en hallogeenlampen vervangen door LED verlichting? Dan is het vaak enkel een kwestie van het aanschaffen van nieuwe lampen. De meeste LED lampen worden tegenwoordig zo gemaakt, dat de afmetingen precies gelijk zijn aan de traditionele lampen. Bij het vervangen van oude lampen is het dan ook niet noodzakelijk om allerlei extra aanpassingen te doen. Je schaft een nieuwe lamp aan, draait de oude bijvoorbeeld uit de fitting en plaatst de nieuwe weer terug. Zo simpel is het!

Een blikseminslag is voor veel mensen een grote nachtmerrie! Niet alleen kan een blikseminslag een brand in huis veroorzaken, ook kunt u een grote schok krijgen tijdens de blikseminslag. Reden genoeg om een blikseminslag zo goed mogelijk te voorkomen tijdens de onweer en bliksem. Er zijn verschillende manieren om de kans op een blikseminslag te verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact getrokken zijn. Zo bent u ervan verzekerd dat de kans op een schok minimaal is als u de elektrische apparaten gebruikt tijdens de blikseminslag. Daarbij kan de apparatuur beschadigd raken als deze nog op het lichtnet aangesloten zijn.

Blijf uit de buurt van uw ramen

Het lijkt vaak heel verleidelijk om naar de bliksem te kijken, door de indrukwekkende bliksemschichten die hierbij vaak te zien zijn. Houd er echter rekening mee dat u uw eigen veiligheid hierbij in gevaar brengt. Het licht wat bij een blikseminslag vrij kan komen is namelijk dermate fel, dat het u in het ergste geval kan verblinden. Om dit te voorkomen raadt men aan om altijd uit de buurt van ramen te blijven tijdens de bliksem.

Tip: ga nooit in bad tijdens een onweersbui! Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren als er sprake is van een blikseminslag.

Wat te doen na een blikseminslag?

Heeft u onverhoopt toch te maken gekregen met een blikseminslag in huis? Laat de elektriciteit in dit geval altijd door een elektricien uit de buurt controleren. De elektricien bekijkt of de elektrische apparaten en uw meterkast beschadigd zijn en zal deze waar nodig voor u repareren. Zeker de elektrische apparaten die ten tijde van de blikseminslag op het lichtnet waren aangesloten zijn vaak dermate sterk beschadigd, dat u deze moet laten vervangen. Bij de blikseminslag komt een enorme hoeveelheid stroom vrij.